fbpx
SEO

Google Trends Nasıl Kullanılır [2022 GÜNCEL]

google-trends-nedir

Google Trends, dijital pazarlama uzmanları için paha biçilmez bir araçtır. Sizde dijital pazarlama uzmanı olmak istiyorsanız doğru adrestesiniz! Uygun fiyatlara, dijital pazarlama eğitimi DPEğitimi’nde!

Daha iyi bir SEO performansı için Google Trends‘i nasıl kullanabileceğinize dair 12 ipucu.

SEO için en az kullanılan ve güçlü araçlardan biri nedir?

Google Trends.

Gücü nedeniyle, onu doğru bir şekilde nasıl kullanacağınızı anlamanız ve Google Trends hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve SEO için kullanmanın 12 yolunu öğreneceksiniz.

Google Trends Nedir?

Google Trends, Google ve YouTube’da kullanılan belirli arama terimlerinin popülaritesi hakkında veri ve grafikler sağlayan ücretsiz bir araçtır.

Başlangıçta 2006 yılında tanıtıldı ve en son sürüm Mayıs 2018’de piyasaya sürüldü.

Google Trends‘i aşağıdaki amaçlar için kullanabilirsiniz:

Son zamanlarda neyin Trend olduğunu öğrenin.

Bir endüstri veya kapsayıcı tema içindeki Trend konuları veya alt konuları tanımlayın.

Bölgenizdeki yerel coğrafi arama trendlerini keşfedin.

1. Anahtar Kelime Araştırması

Ana sayfadaki arama kutusuna belirli bir anahtar kelimeyi girerek Google Trends‘te ücretsiz anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz.

Varsayılan olarak, Google’ın en popüler anahtar kelimelerinin bir aramasını yapar – ancak bunun yerine Youtube arama verilerini taramak için de değiştirebilirsiniz.

Google Trends, geçen yıl arama teriminin popülaritesinin bir grafiğini döndürecek. Tarih aralığını genişleterek zaman dilimini de değiştirebilirsiniz.

Son iki veya üç yıllık verilere bakmak, yalnızca geçen yıla kıyasla, tuhaflıklar ve gerçek eğilimler arasında ayrım yapmanıza yardımcı olabilir.

Anahtar kelime araştırma özelliği, popülaritesi artan anahtar kelimeleri tanımlamaya ve zaman içinde daha az popüler hale gelen anahtar kelimelerden kaçınmaya yardımcı olur.

2. İlgili Anahtar Kelimeleri Bulma

Google Trends‘i benzersiz kılan şey, şu anda popülaritesi artan ilgili anahtar kelimeleri önerme yeteneğidir.

Bu özellik, temel arama teriminize göre daha iyi, daha alakalı anahtar kelimeleri tanımlamanıza izin vermesi açısından güçlüdür.

Ana sayfaya bir arama terimi yazdığınızda, site aramanızla yakından ilişkili olduğunu düşündüğü anahtar kelimelerin bir listesini çıkartır.

Google Trends, bu anahtar kelimeleri popülerlik sırasına göre gösterir ve hatta her biri için arama hacimlerindeki yüzdelik artışları gösterir.

3. İlgili Konuları Keşfedin

İlgili arama terimlerini bulmak için Google Trends‘i kullanmanın yanı sıra, gelecekteki içerik için ilgili konuları ortaya çıkarmak için de kullanabilirsiniz.

İlgili sorguların solundaki tabloda, ilgili konular adlı başka bir tablo var.

Size belirli arama terimlerini göstermek yerine, bu tablo size insanların aradığı daha geniş konular hakkında bir fikir verir.

Yazmayı seçtiğiniz her konu için belirli anahtar kelimeleri geliştirmeniz gerekecek, ancak bu öneriler gelecekteki içerik için yeni ve trend fikirler bulmanıza yardımcı olabilir.

Google Trends‘i en iyi şekilde kullanmanın sayısız yolu vardır-ancak bir içerik yaratıcısı olarak, bunlar bilmeniz gereken en önemlilerinden bazılarıdır.

Şimdi, SEO stratejinizi geliştirmek için Google Trends‘i kullanmak için daha spesifik ipuçlarına girelim.

4. Büyük Başlayın ve Aşağı İnin

Büyük başlamak için harika bir yol mu?

Konunuz için büyük bir anahtar kelime girin ve Enter tuşuna basın.

Oradan, Google Trends sizi aşağıdaki şekillerde detaylandırmaya davet ediyor:

  • Dünya Çapında aramasını kullanmak, belirli bir pazarı coğrafi olarak hedeflemenize yardımcı olur. Örneğin, farklı bölgelerde farklı zamanlarda” şemsiye ” kelimesinin zirvesini göreceksiniz.
  • Zaman seçimi “2004’ten günümüze”, “son 4 saate ” kadar değişebilir.”
  • Profesyonel ipucu: uzun vadeli eğilimler ve kısa vadeli eğilimler hakkında fikir edinmek için birden fazla zaman seçimi kullanın.
  • Kategoriye göre filtreleme çok önemlidir. Örnek olarak “İstanbul haça durumun” da bir arama yapıyorsanız ve Düzce hava durumu kalıplarını okumak istemezsiniz.
  • Web arama türü (web, resim, haberler, Google alışveriş ve YouTube dahil) başka bir hayati kategoridir.

5. Şartlar, Koşullar, Bağlamlar

Google Trendler, oldukça göreceli bir tarzda çalışır.

Bugünün sonuçları, tüm trendlerin genel popülerliğiyle değil, girdiğiniz anahtar kelimelerin önceki yükseklikleriyle karşılaştırılıyor.

İnsanlar için önemli olan futbol karşılaşmalarına bilet satan “paasolig”in COVID-19 başlangıcı sonrası grafiğini ifadesini ele alalım.

Burada, “özel tarih aralığını” seçeneğinden seçilmiş Ocak 2020-Nisan 2021 arası tarihleri göreceğiniz bilgiler yer almaktadır.

Muhtemelen şaşırtıcı değil, “Passoligin” popülaritesi azaldı.

Peki ya tarihi “Son 5 yıl” olarak değiştirirsek?

Genel eğilim çok daha istikrarlı görünüyor. Bu grafik ”kalp atışı” grafiği benzer, ” mevsimsel arama terimlerinin karakteristiğidir.

Kimsenin sahip olmadığı bir öngörü keşfettiğinize inanmadan önce kendi kör noktalarınızdan kurtulmaya çalışın.

Şart eklemenin diğer yolları şunlardır:

  • Yeni Anahtar Kelimeler eklemek için “+” karşılaştırma aracını kullanma.
  • Ülkeye veya Kategoriye göre filtreleyin.
  • Web aramaları.

Listenin yarısına gelmişken dijital pazarlama kariyeri adlı makaleye göz atmayın unutmayın 🙂

6. Spesifik arama seçenekleriyle daha avantajlı olun

“İlgili aramalar” ve diğer özel arama seçeneklerini kullanmak, yeni anahtar kelime fikirleri bulmanıza ve hatta rakiplerinizin önüne geçmenize yardımcı olur.

Ama nasıl?

Çoğu sıkı Google Trend kullanıcılarının bile her zaman kullanmadığı beş seçenek göreceksiniz:

  • Web araması (varsayılan).
  • Resim Arama.
  • Haber Arama.
  • Google Alışveriş.
  • Youtube Arama.

Her bir tıklama, potansiyel pazarlarınızın farklı segmentlerine dayalı sonuçlar verecektir.

Ayrıca, popüler konuları ve sorguları sıralamak için burada daha fazla seçenek göreceksiniz:

Not: yükselen eğilimler sana yolu gösteriyor.

“Artış gösteren”e tıklayın ve ayrıca en iyi genel anahtar kelimeleri görüntüleme seçeneğine de sahip olacaksınız.

Çıkışta olan eğilimleri belirlemek istiyorsanız, genellikle yükseliş daha iyi bir seçenektir.

Bu öneriler SEO için son derece yararlıdır, çünkü yeni trendleri kucaklayan yeni içeriklere ilham vermelerine yardımcı olabilirler.

Sorgulara da girmekten korkmayın-bir “büyük çıkış” haline gelmeden önce yeni bir eğilimi yakalayabilmeniz ve en son yayınınız için en iyi pozisyonu güvence altına almanız için iyi bir şans.

7. Konuma göre hedef

Google Trends‘in yeni kullanıcıları ortak özelliği, gelişigüzel kullanmalarıdır. Yalnızca anahtar kelimelere odaklanırlar.

En iyi sonuçları elde etmek için, “konumu” karışıma dahil etmeniz gerekir.

Yerel anahtar kelime trendlerini kullanarak, hangi bölgelerin ve alt bölgelerin ürünlerinize veya hizmetlerinize ihtiyaç duyduğunu tam olarak görebilir ve SEO stratejinizle uyumlu hedef seçimi olanak sağlar.

Konum filtreleme, ürünleriniz veya hizmetleriniz için en yüksek talebe sahip coğrafi alanları bilmenizi sağlar.

Daha önceki ”Yat Turu” anahtar kelimemizi kullanarak, Antalyalıların – ya da en azından Antalya geçici süreliğine bulunan insanların en çok ilgi aramayı yaptıklarını göreceksiniz:

google trends

8. Trend Tahminleri

Google Trends‘e giriş yapmak kolay. Hansel ve Gretel gibi izleri takip ederek trendleri belirlemek dünyadaki en kolay şey.

Peki buradaki en büyük sorun ne?

Rakiplerinizde aynı verileri kullanıyor.

Daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, eğilimleri tahmin etmek için mevcut verileri kullanmayı deneyin.

En son trendleri kimse tahmin etmeden önce tahmin etmek için, her zaman mevsimsel ve yerel trendlerin nabzını tutmanız gerekir.

Google Trends yardımıyla, şu anda Trend olan ilgili konuları bulabilirsiniz ve başka hiç kimse yapmadan önce onlar hakkında içerik oluşturmaya başlayın.

Çok uzun zaman önce, “newsjacking” taktiği mevcut sıcak hikayelerden yararlanmanın kesin bir yoluydu. Google Trends, günün hangi haber trendlerinin en sıcak olduğunu tam olarak gösterebilir.

Bunu yapmanın birkaç yolu var:

  • Belirli kategorilere veya ülkelere göre filtreleme ile eğilimleri tanımlayın. Bugünün en iyi sağlık hikayesi, Google Trends‘te önemli başlıklar oluşturmayabilir, ancak izlenecek konuları belirlemenize yardımcı olabilir.

Tek bir trendde iki anahtar kelime öbeğini karşılaştırın. Örneğin, hem ” Biontech “(Kırmızı) hem de” Sinovac ” (Mavi) son 30 gün içinde yükseliş eğilimi yaşadı.

google trends
google-trends-nedir

9. İçeriğinizi öne çıkarmak için özgün anahtar ifadeler kullanın

“Yat turu” için arma motoru sonuçlarında en üstündeki sıralama hala oldukça büyük bir rekabet var, örnek olarak ele alırsak “Bodrum Yat turu” gibi bir anahtar kelimede Google arama sonuçlarının en üstüne çıkamamanız için nedeni yok.

Hadi konuyu değiştirelim, bir sanat blogu yazdığınızı ve yaklaşan bir etkinlikten yararlanmak istediğinizi varsayalım; Oscar ödülleri.

Trendin üzerine tıklamak, Google’a sorulan en iyi soruları, en çok aranan en iyi yeni sanatçıları ve hatta Oscar’ın sunucusu ile ilgili soruları — “Kevin Hart kaç yaşında”gibi sonuçları verecek mi?

Ancak daha derine inmek ve gerçekten anlaşılır içerik bulmak istiyorsunuz.

Uygun bir bağlam elde etmek ve müşteri merakının özünde ne olduğunu bulmak için bu sorguları birbirleriyle karşılaştırın.

10. Video optimizasyonu için verileri kullanma

İlgili konularda görüntülenme için – yalnızca ilgili sorgularda değil- arama motoru sonuçlarında da video içeriğinizi kullanarak daha iyi optimizasyon elde etmenize yardımcı olabilir.

Yat turları yolculuklarında indirimlerin nasıl alınacağına dair bir video yayınladığınızı varsayalım.

Arama teriminizi girin.

Web aramasından YouTube aramasına geçin.

İlgili sorgulara ve ilgili konulara göz atın.

(İsterseniz) Üst veya yükselişe göre sıralayın.

Buradan, insanların sadece gemileri kendileri arayarak değil, gemi sınıflarına göre yolculukları aradıklarını göreceksiniz.

Bu bilgiyle donanmış, ilgili başlıkları ve açıklamaları yazmak için daha iyi bir konumdasınız.

Bu, seyir sezonu ilerledikçe YouTube trafiğini yakalama fırsatınızı artırır.

Kruvaziyer hattınızda bulunan farklı gemi sınıflarını açıklayan bir dizi video (veya blog içeriği) oluşturmaya bile karar verebilirsiniz.

11. Marka konumlandırma için döngüsel eğilimleri kullanın

Diyelim ki bir gelinlikçi için SEO yapıyorsunuz.

DÜĞÜNLERE olan ilgi COVID-19’dan etkilendi mi?

Son 5 yılda “düğün” için yapılan basit bir arama, düğünlere olan ilginin 2020’nin ortalarında kaydığını, ancak toparlanmaya başladığını ortaya koyuyor.

Tarihsel olarak, düğünlere olan ilgi mevsimsel değişkenlik gösterir.

google trends nedir

12. Kör noktaları tanımlayın ve eğilimleri yanlış okumayın

Google Trends‘in gelişmiş kullanımı, kör noktalarınız olup olmadığını görmek için mevcut içgörünüzün ne olduğunu düşündüğünüzün bir adım ötesine geçeceğiniz anlamına gelir.

Örneğin:

  • Tek bir anlık görüntüye asla güvenme. Başka neler olduğunu görmek için her zaman bir zaman çizelgesinin daha geniş bir görünümünü elde edin.
  • Bir anahtar kelimede artan bir eğilim hala daha önemli olan anahtar kelime karşısında daha mı az aranıyor? Bu ikisi arasında bir ilişki bulun.
  • Yukarıda ki örnekte Düğünleri araştırırken, 2017 yazında düğünler için youtube trendlerinde keskin bir artışla karşılaştım – önceki yazlardan çok daha büyük – önceki ilgiyi neredeyse dört katına çıkardı. Daha fazla araştırma yaparak, Güney Doğu’daki düğün ilgisinde keskin bir artış göstermek dışında belirli bir anahtar kelimeyi tanımlayamadı. Coğrafi olarak yönlendirilen bu eğilim, bağlamı anlamak için hiç bitmeyen aramadan gelen benzersiz bir içgörünün harika bir örneğidir.

Artık ne yaptığınızı bilerek, içerik takviminizi planlamak için Google Trends‘i kullanabilirsiniz.

Kör noktalarınızın farkında olduğunuzdan (rakipleriniz olmasa da), SEO stratejinizi bilgilendirmek için daha karmaşık veriler elde etmek için arama sonuçlarına daha derine inebilirsiniz.

Google Trends e tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yazar

admin

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

05061862424