fbpx
İçerik Pazarlaması

İçerik Pazarlaması Stratejileri 2022

içerik pazarlaması stratejileri

İçerik pazarlaması stratejileri çok önemli.

Marmara Üniversitesi Management Club’da verdiğim Dijital Pazarlama webinarında, bir öğrenci; içerik pazarlamasının inceliklerini ve kullanıcıyı sıkmadan nasıl yazılabileceği hakkında fikrimi sordu.

Üniversitelerde verdiğim webinarlarda genelde öğrencilerin, dijital pazarlamayla yeni tanışıyor oluşundan ötürü; sorular hep kariyer fırsatları, zorlukları üzerine olurdu. Sektörel bir sorunun gelmesi beni çok sevindirdi.

Uzun uzadıya konuşulabilecek bir konu üzerinde, vakit yetersizliğinden kaynaklı bir kaç cümleyle izah etmeye çalışsam da, içim içime sığmadı ve biraz daha kapsamlı bir içerik pazarlaması rehberi yazmak istedim.

Bu rehberin yetersiz geldiği durumlarda içerik pazarlaması eğitimi sayfama bakabilirsiniz.

İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması, açıkça tanımlanmış bir kitleyi çekmek, elde tutmak ve sonuç olarak karlı müşteri eylemi sağlamak için değerli, alakalı ve tutarlı içerik oluşturmaya ve dağıtmaya odaklanan stratejik bir pazarlama yaklaşımıdır.

Content Marketing Institute(CMI) yaptığı son araştırmalara göre, markaların %63’ünün içerik pazarlamasına dair herhangi bir planı yok.

Geriye kalan %37’lik kısmın da içerik pazarlaması yaparak başarılı olması, şaşırtıcı bir sonuç değil.

Başarılı olmak istiyorsak; plansız hareket etmemeliyiz. Plansız yapacağımız her hareket; bizler için vakit kaybı olacaktır.

Oluşturduğumuz her içerikte; oluşturduğumuz her reklamdaki gibi kullanıcılarımızı düşüneceğiz. O kullanıcıları satışa dönüştüreceğiz! Bunu hayal edeceğiz ve bu hayale ulaşmak için her şeyi yapacağız.

Şimdi sana içerik pazarlamasına başlarken yapman gereken bir kaç adımdan söz edeceğim.

Misyonunuz ve Hedefiniz Olsun

İçerik pazarlaması stratejilerinden söz etmeye başlarken, ilk yapmanız gereken şey: bir içerik pazarlaması misyonu oluşturmaktadır. Sizin için neyin önemli olup olmadığına odaklanmanızı sağlayacak. Önemli olanlara odaklanacak, önemli olmayanları içeriklerinizden çıkaracaksınız.

Misyonunuz, hedef kitleniz ile örtüşsün. Hedef kitlenize uygun bir misyonla içerik üretin.

İçerik pazarlaması misyon çalışmanızı; hedef kitleniz, onlara ulaşacağınız içerik ve onların kazanacağı faydalar üzerinde kurgulamalısınız.

Hakkımızda sayfasına yazdığınız içerikle; potansiyel müşterinizin sizin hakkınızda elde etmesini istediğiniz bilgilerle donatmalısınız. O halde, kendinizi kullanıcınızın yerine koyun. Kendi internet sitenizdeki Hakkımızda sayfasında ne görmek isterdiniz?

Görmek istediğiniz şeyleri şeffaf bir şekilde aklınızdan geçirin. Şimdi, internet sitenizin hakkımızda sayfasına giderek bir bakın bakalım, ne kadar örtüşüyor?

Örtüşmüyor mu? Harekete geçmenin tam zamanı! Yarına erteleme, bugün Hakkımızda sayfanı değiştir.

İçerik pazarlamanızın misyonunu oluştururken bu noktaya kadar hep hedef kitleniz üzerinde durduk. Hedef kitlemiz, müşterilerimiz bizim için çok önemli.

Şimdi kendinize bu içerikleri neden ürettiğinizi sorun! Marka bilinirliğinizi mi artırmak istiyorsunuz? Dönüşümler? İnsanlar size soru mu sorsun istiyorsunuz? O halde, sizin ya da markanızın bu içeriklerden ne kazanacağınızı düşünmelisiniz. Bu da sizin işletme hedefinizdir!

Örnek İçerik Pazarlaması İşletme Hedefleri

İşletme hedefleri kavramıyla ilk defa karşılaşıyorsanız aşağıda birkaç örnek vermek istiyorum:

  • İçerik pazarlamanız sonucunda cironuzu artırmak.
  • Daha fazla ve kaliteli satış yaparak gelir hedeflerinize ulaşmak.
  • İnternet sitenize daha fazla trafik getirmek. Daha fazla trafik oluştukça, diğer hedeflerinize ulaşmakta kolaylıklar sağlamak.
  • İşletmenizin algısını geliştirmek, otorite kazanmak.
  • SEO başarısı sağlayarak daha fazla trafik elde etmek.
  • Pazarlama maliyetlerini düşürmek.
  • Hem trafiğinize hem otoritenize katkı sağlayabilecek sosyal medya etkileşimleri sağlamak.

Temel Performans Göstergeleri Oluşturun

Her zaman söylüyorum. Dijital Pazarlama kapsamında her ne yapıyorsak olalım; bize sunduğu en büyük nimet: ölçümleyebilmek. Reklam mı oluşturdunuz? Kaç kişiye erişti? Kaç kişi bu reklamla etkileşime girdi? Kaç kişi bu reklam sonucunda satın alım gerçekleştirdi? Bunları analiz edebildiğiniz gibi içeriklerinizle alakalı da Temel Performans Göstergeleri oluşturmalısınız.

Temel Performans Göstergeleri(KPI), bir şirketin temel hedeflerine ne kadar etkili bir şekilde ulaştığını gösteren ölçülebilir bir değerdir.

KPI(Key Performance Indicator) oluşturmayı bilmiyorsan üzülme dijital pazarlama eğitimi içerisinde ölçümleme ve analiz de var!

Temel Performans Göstergeleri, karmakarışık bir hale gelebilir. İşte tam burada siz devreye giriyorsunuz. Karışık segmentasyon ve metrik seçimleri oluşturulduğunda KPI’larınız okunması ve analiz edilmesi zor bir hale gelir.

Çoğu insanın karıştırdığı şey, Temel Performans Göstergeleri, süslü görünmesi için değil ihtiyacınızı ve bu ihtiyaçlarınızı ne oranda karşıladığınız görmeniz için oluşturulur.

O zaman, Temel Performans Göstergelerinizi, ihtiyacınıza göre oluşturmalısınız. Gereksiz ve işinize yaramayan metrikleri, Temel Performans Göstergelerinizden çıkarmalısınız.

Temel Performans Göstergeleri Örnekleri

Temel Performans Göstergeleri örnekleri vermek istiyorum:

  • Aylık, üç aylık veya yıl içinde gelir hedefi ölçümü.
  • Online satışların kontrolü.
  • E-Mail abonelerinin ölçümlenmesi.
  • Web site trafiğinin analiz edilmesi.
  • SEO’da anahtar kelime göstergeleri.
temel performans göstergeleri

Pazarlama harcamalarınıza dikkat etmelisiniz, hangi kanallardan hedeflerinize daha iyi ulaştığınızı ve bunların karşılığında ne harcadığınızı titizlikle KPI’larınızda görmeli ve bu analizlerden sonra bütçe aktarımları ya da strateji değişiklikleri uygulamalısınız.

Hedef Kitlenizi Oluşturun

Daha önce de söylediğim gibi; başarılı bir içerik pazarlaması stratejisi için hedef kitlenizi açık, net bir şekilde tanımalısınız.

Bu hedef kitle nasıl bir içerik tüketir? Ne okumak ister? Bunları kurgulamalısınız.

Her şey iyi güzel de; hedef kitlemizi nasıl tanırız?

Demografik Veriler Toplayın

İlk adımımız; ziyaretçilerimizin, e-mail abonelerimizin ve sosyal medya takipçilerimizin demografik verilerini toplamak.

Web, sosyal medya ve e-mail abonelik analizleri bize ihtiyacımız olan hedef kitle verisini verecek.

Nelerden mi bahsediyorum?

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Eğitim
  • Gelir

Örneğin; Google Analytics kullanarak pazarlama segmentlerinde, hedef kitlenizin ilgi alanlarını görebilirsiniz. Aşağıda bir örnek veriyorum.

içerik pazarlaması google analytics

Google Analytics, dijital pazarlamanın temel araçlarından biridir. Mutlaka kullanmayı bilmelisiniz. Öğrenmek istiyorsanız dijital pazarlama eğitimi almanızı tavsiye ederim.

Müşteri Feedbackleri Alın

Müşterilerinizden geri dönüş almak bir işletmenin her aşamasında çok önemli.

Bu, sizin;

  • Var olan ürününüzle alakalı ne düşündüklerini öğrenirsiniz.
  • Acil ihtiyaçlarını öğrenirsiniz.
  • Problemlerinizi nasıl çözeceğiniz hakkında kanılarınız oluşur.

Doğru feedbackler almak şu konularda yardımcı olur:

  • Okuyucu ve abonelerinizin önceliklerini anlarsınız.
  • Okuyucularınıza en iyi nereden erişebileceğinizi keşfedersiniz.
  • Persona oluşturma konusunda daha rahat olacaksınız.

Persona Oluşturmak

Demografik veri ve müşteri feedbacklerine sahipseniz, artık bir persona oluşturma konusunda çok daha rahatsınız. Persona, ideal satın alım yapacak kişileri ve müşterileri oluşturacak. Bu da içerikleriniz daha iyi hedeflemeniz anlamına geliyor.

Mevcut Konumunuzu Değerlendirin

İçerik pazarlaması stratejileri oluşturmaya devam ederken mevcut konumunuzu değerlendirmeden olmaz.

İçerik, bir blog olabilir, bu yazı gibi. 🙂 Bir podcast, video ya da sosyal medya içeriği olabilir.

Acaba içeriklerimiz hedeflerimize ulaşmamızda bize yol arkadaşlığı yapıyor mu?

Şimdi içerik taraması yapmanız gerek.

İçeriklerinizin ne kadar okunduğu,dinlendiği çok önemli.

İçerik pazarlaması stratejileri oluştururken es geçilmemesi gereken bir nokta. Ne kadar okunduğuna bakacağız, daha fazla okunması ve bu okunmaların da hedeflerimize ulaşmasına yardımcı olması için yeni stratejiler üreteceğiz.

Blog yazıyorsak, içerik yenilemeleri yapacağız. Arama motorlarından gelen trafiği inceleyeceğiz.

İçeriklerinizi analiz etmek için; Search Console, Ahrefs, Semrush, Screaming Frog gibi araçlar kullanmalısınız. Bu araçların bazıları ücretsiz bazıları ücretlidir. Bu araçları nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız dert etmeyin! Dijital Pazarlama Eğitimi bu konuları da açıklığa kavuşturuyor.

İçerik Türüne Karar Vermek

Şimdi, içerik pazarlaması stratejileri oluştururken bir başka önemli noktaya geldik: İçerik Türüne Karar Vermek!

Oluşturmak gereken içeriğin türü hakkında düşün. Birden fazla içerik türü olduğunu biliyorsun.

En başarılı içerik pazarlama stratejileri, kendi web sitenizde yayımladığınız ve daha sonra başka sitelerde yeniden tasarlanıp paylaşılabilen merkezi bir içerik çekirdeğine sahip olmasıdır.

Bu nedenle, blog gönderileriniz, içerik pazarlama stratejilerinizin önemli bir parçası ve güçlü sonuçlar verir. Neden? Çünkü, blog gönderileriniz, insanları eyleme geçirebilir, nasıl? Paylaşılarak. İnsanların bu gönderileri paylaşmasını sağlayın.

Diğer İçerik Türleri

Diğer içerik türleri, içerik pazarlama stratejileri konusunda atlanmaması gerekir. Webinarlar, e-kitaplar, checklistler, worksheetler ve daha fazlası, diğer içerik türlerine örneklerdir.

Oluşturduğunuz bu içerikler, ne kadar ilgi çekici olursa; insanların o kadar bunları paylaşma olasılığı artar. Paylaştıkça, güçleneceksiniz.

Webinar demişken çeşitli üniversite ve vakıflarda verdiğim ücretsiz webinarlarımı https://dpegitimi.com/ornek-egitimler/ bu linkten takip edebilir, izleyebilir ve pek tabii ki paylaşabilirsin.

İçerik Takvimi Oluşturun

İçerik pazarlama stratejileri bir diğer önemli kısmı, tam olarak içeriklerini ne zaman yayımlaman gerektiği ve hedef kitlenin içeriklerini ne zaman tükettiklerini analiz etmen.

İyi bir planlama eksikliği en büyük içerik pazarlaması hatasıdır. Bu yüzden, bir içerik pazarlama takvimi oluşturmanı şiddetle tavsiye ederim. Bunu yapmanın bir çok yolu var.

En basiti, Google Takvim kullanarak çok basit bir şekilde her bir içeriğinin ne zaman yayımlanacağını tarihlere göre belirleyebilirsin. Bu oldukça işe yarar bir yöntemdir. Özellikle sürekli bir içerik yayımlaman gerekmiyorsa.

Bunlar en basit yaklaşımlar. Çok daha fazla içerik yüklüyorsan bir içerik ekibiyle çalışabilirsin.

Yazar

admin

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

05061862424