fbpx
Dijital Pazarlama

Google Tag Manager Ne İşe Yarar? [2022]

google tag manager

Google Tag Manager hakkında çok şey söyleniyor. Bilen de konuşuyor bilmeyen de.. Ben, web sitemizle alakalı çeşitli analizler yapabildiğimiz bir araç diyenini bile duydum. (Google Analytics ile karıştırıyorlar.) Şu bir gerçek, Google Analytics’in en yakın arkadaşlarından biri, bir de Google Ads’in. Hayal dünyasını bir kenara bırakıp tekrar soralım; Google Tag Manager Ne İşe Yarar?

Dijital Pazarlamanın içine girdikçe karşılaşmaya başlayacağınız bir araç aslında Google Tag Manager. İlk adım aracı değil. Bir Google Analytics değil yani. Bu yüzden dijital pazarlama öğrenmeye devam ederken; sözlüklerde, forumlarda ve dijital pazarlama içeriği üreten internet sitelerinde yavaş yavaş karşılaşmaya başlıyorsunuz.

Google Tag Manager Nedir?

Google Tag Manager‘i neden kullanmamız gerektiğini anlatmadan önce, onunla ilgili genel bir bakış açısı kazandırmak istiyorum size. Her zaman söylediğim gibi, ezberden uzak duracağız; kullandığımız ya da kullanacağımız araçların mantığını iyi öğreneceğiz.

Google Tag Manager, çeşitli türlerde kodları web sitenize yüklemenize olanak tanıyan, Google tarafından üretilmiş ücretsiz bir yazılımdır.

Çevrenizde muhakkak duymuşsunuzdur. Bazı dolandırıcılar, Google’dan aradıklarını ve bazı Google ürünleri için ücret istediklerini söylerler. İnanmayın!

Bu etiketlere örnek vermek gerekirse; Ads dönüşüm ve yeniden pazarlama, Google Analytics izleme kodu ve etkinlik kodları başlıca örneklerdir. Özel kodlar olarak adlandırılan kodlarla, Google Tag Manager kullanarak web sitenize daha birçok kod ekleyebilirsiniz.

Yukarıda söylediğim gibi, bazı insanlar Google Tag Manager ile Google Analytics’i karıştırırlar. Hangisini kullanmalıyım diyenler de azımsanamayacak kadar fazladır. Cevap: ikisi de!

Yazının bu kısmıyla birlikte, Google Tag Manager‘i GTM olarak kodlayacağım!!!

GTM’den önce, Google Analytics izleme kodları; genellikle her sayfada bir sabit kodlanması beklenirdi.

Google Tag Manager, aslında bir kamp çantasına benzer. Kamp çantasına koyduğunuz her bir ürün; kullandığınız diğer Google Dijital Pazarlama araçlarıdır.

GTM, doğru sayfayı yüklediğinizde veya belirli bir butona tıkladığınızda tetiklenmelerin sağlanıp sağlanmadığını, etiketlerin çalışıp çalışmadığını test etmenize olanak tanır. Burada da Google Tag Manager Debugger devreye girer.

Bir diğer büyük faydasıysa, web sitenizin kaynak kodunu gerçekten değiştirmeden etiketlerinizi ve çalışma şeklini değiştirebilirsiniz.

Değişikliklerinizi yapar ve yayımla butonuna basarak dakikalar içinde yayına alırsınız.

google tag manager yeniden pazarlama

Google Tag Manager ile uyumlu diğer ürünler aşağıdaki gibidir:

  • Google Ads Dönüşüm Etiketleri
  • Google Ads Yeniden Pazarlama Etiketleri
  • Facebook Pixel Kodu
  • Crazyegg İzleme Kodu
  • Inspectlet izleme kodu
  • Diğer HTML/Js kodları

Neden Google Tag Manager Kullanmalısınız?

İzleme Kodlarının Hızlı Eklenmesi

google tag manager etiket

GTM’den önce izleme kodlarının nasıl eklendiğini hatırlamak, GTM’nin nasıl bir nimet olduğunu anlamamıza yardımcı olacak. Hadi öyleyse!

1.) Dijital Pazarlama Uzmanı, kullanıcı davranışlarını izlemek ve analiz etmek için yeni bir araç kullanmaya karar verir.

2.) İzleme kodlarını edinir ve yazılımcıya gönderir.

3.) Yazılımcı meşgul olduğunu ve ancak önümüzdeki hafta bu işlemi gerçekleştirebileceğini söyler.

Yazılımcıyla muhattap olmadan bu izleme kodlarını koyabileceğinizi söylesem, inanır mısınız? Bence, inanmalısınız! Bu bir rüya değil!

Her bir izleme koduna etiket adı verilir ve bu etiketleri GTM arayüzü aracılığıyla yönetebilirsiniz.

GTM, yönetebilme olanağını vermekle kalmaz, bir çok işleminizi de hızlandırır. Eklemek istediğiniz yeni etiketleri hızlı bir şekilde ekleyebilirsiniz ve bu sayede web sitesinde herhangi bir kod değişikliğine ihtiyaç duymazsınız.

İşte bu sebeple, GTM, dijital pazarlama uzmanları için harika bir araçtır. Her bir değişikliği test edebilir ve hazır olduğunda yayımlayabilirsiniz.

Tüm Etiketleri Tek Bir Yerden Yönetin

google tag manager

Geçmiş dönemlerde, etiket yönetimi bilinmeyen bir kavramken; tüm izleme kodları web sitesinin kaynak koduna doğrudan eklenirdi. Bunun en kötü tarafı, bu küçük Javascript kod parçacıkları farklı dosyalarda dağınık bir biçimde bulunurdu. Bu nedenle, küçücük bir değişiklik yapmak istediğinizde bile, yazılımcı bu kodları bulmalı ve güncellemeliydi.

GTM ile, etiketlerinizi tek bir yerden yönetir; zamandan tasarruf edersiniz.

Test Araçları

google tag manager test modu

Preview and Debug mode ile yeni eklediğiniz etiketleri, tetikleyicileri ya da yaptığınız değişiklikleri test edebilirsiniz. Eklediğiniz etiket ya da tetikleyicilerin düzgün çalışıp çalışmadığını denetler, aksi durumlarda değişiklikler yaparsınız.

Sitenizde yayınlamadan önce etiketlerinizin çalıştığından emin olursunuz.

Bu noktada, mutlaka Chrome için en iyi debugger uzantılarından olan Google Tag Assistant‘ı indirmenizi tavsiye ederim.

Ücretsizdir

Böylesine mucizevi ve faydalı bir aracın tamamen ücretsiz olduğunu yenilemekte fayda var.


Google Tag Manager, 6 Haftalık Bütünleşik Uygulamalı Dijital Pazarlama Eğitimi müfredatında bulunmaktadır. Üstelik bu eğitimden sonra yaşayacağınız sorunlarda da ömür boyu destek alabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan 2022 Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak İçin Nasıl Bir Kariyer Gereklidir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yazar

admin

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

05061862424